Kruisweg: Dit is mijn lichaam

De tentoonstelling kruisweg ’Dit is mijn lichaam’ door Hans Claus was te bezichtigen in de kerk van De Pinte van palmzondag tot OLH Hemelvaart.

Hieronder enkele beelden. Een inkijk in de hele kruisweg + wat toelichting vind je hier.
Onder de foto's vind je nog wat bijkomende info over de kunstenaar en de kruisweg...

Of deze man zelf gelovig is vindt hij een moeilijke vraag, wel schilderde Hans Claus actuele taferelen en legt die op de kruisweg die hij noemt ‘Dit is mijn lichaam’.

Hans Claus werkt al dertig jaar in het gevangeniswezen en is momenteel directeur van de gevangenis van Oudenaarde -het huis waar onze pastoor Piet ook aalmoezenier is. Hans Claus is nu tevens de bezieler van ‘vzw De Huizen’ die een nieuw detentieconcept nastreeft.
In het paasnummer van Tertio stond een interview met Hans. Eerder kon je iets van hem al lezen in Kerk&Leven.
“Als je je ogen en oren opent, zie je dingen. Niet zij die welvaren, worden bestraft, maar mensen die onderaan de ladder staan of doelgroepen die de schuld krijgen van onze maatschappelijke problemen. Kijk naar de detentiepopulatie. Dat zijn niet zij die de bankencrisis of het voetbalschandaal veroorzaakten, maar ‘die anderen’, zij die gestolen hebben, die hun facturen niet kunnen betalen of van wie de familie aan het OCMW zit.”
“Ik duw het de mensen in hun gezicht: als we de problemen niet gezamenlijk bespreken en aanpakken en naar elkaar blijven wijzen wie de schuld draagt, dreigen we weer terecht te komen in een zwarte bladzijde van onze geschiedenis.”

…dat alleen al mag u overtuigen: deze artistiek-creatieve duizendpoot (schilder, beeldhouwer, fotograaf en schrijver-performer) heeft een boodschap te brengen. Zijn hedendaagse kruisweg houdt een indringende spiegel voor waar een christen niet naast kan kijken. Binnen de gevangenismuren krijgen de conflicten van de samenleving immers gestalte.

Vanuit zijn ervaring in het gevangeniswezen ontwikkelde Hans Claus een alertheid voor (of ernstige allergie tegen) oordelen en veroordelen. Zijn kruisweg heeft daar alles mee te maken. 
Het is op zijn zachtst gezegd een merkwaardige kruisweg die je uit je comfortzone haalt, maar dat is waarschijnlijk net de plaats waar het echte leven begint...

Wie Hans Claus mag ontmoeten voelt gelijk: hier spreekt iemand die de voor- en de achterkant van de dingen en het leven kent en ziet, er over nadenkt, en met een opmerkelijke mengeling van bekommernis, ernst, humor en relativering vervolgens taal en beeld geeft aan onze maatschappij.
Van Hans kun je vrolijk worden, dat zeker. Blij word je niet van zijn kruisweg. Toch is wat hij brengt goed nieuws eigenlijk, ‘evangelie’ dus, voor al wie te lijden heeft onder de tijd, onder oordelen en vooroordelen.